Het gereedschap ‘Plaats symbool’

Gereedschap

Gereedschappenset

Plaats symbool

Symbol Insertion tool

Basisgereedschappen

Gebruik dit gereedschap om een exemplaar van de actieve 2D-, 3D- of hybride symbooldefinitie in de tekening te plaatsen. Zodra je het gereedschap activeert, verschijnt er een voorvertoning van het symbool om je te helpen bij het plaatsen. Je kan symbolen ook invoegen door ze te verslepen vanuit het Hulpbronnenbeheer .

Vergeet niet dat het symbool altijd geplaatst wordt volgens zijn invoegpunt. Het invoegpunt bepaal je tijdens de creatie van het symbool.

Hybride symbolen kunnen enkel op een werkvlak geplaatst worden dat evenwijdig is aan het actieve ontwerplaagvlak. Als je een hybride symbool invoegt op een werkvlak met een andere oriëntatie, zal het werkvlak uitgelijnd worden op het actieve ontwerplaagvlak. Het nulpunt blijft ongewijzigd. 

Methode

Omschrijving

Plaats symbool

Selecteer deze methode om het geselecteerde symbool in de tekening te plaatsen volgens zijn invoegpunt of volgens een van de methodes voor de uitlijning.

Invoegen op afstand

Selecteer deze methode om het symbool exact te positioneren op een zekere afstand van het door je aangeklikt referentiepunt.

Symbool opnemen

Selecteer deze methode om het volgende symbool dat je aanklikt in te stellen als het actieve symbool.

Invoegen in muur

Selecteer deze methode om symbolen of parametrische objecten in een muur te plaatsen (als de symbooldefinitie dit toelaat). Zie Methode Invoegen in muur.

Methodes voor uitlijning

Met deze methodes bepaal je waar het invoegpunt van het symbool moet liggen. Je kan het invoegpunt links, rechts, in het midden of op een bepaalde afstand langs de X-as van het omtrekkader plaatsen. Merk op: zodra je het object in de tekening plaatst, verspringt het invoegpunt naar het midden van het object. Of: je kan het originele invoegpunt behouden.

Links uitlijnen

Kies deze methode om het invoegpunt van het symbool op de linkerzijde van het omtrekkader te plaatsen.

Middelpunt uitlijnen

Kies deze methode om het invoegpunt van het symbool op het middelpunt van het omtrekkader te plaatsen.

Rechts uitlijnen

Kies deze methode om het invoegpunt van het symbool op de rechterzijde van het omtrekkader te plaatsen.

Invoegpunt uitlijnen

Kies deze methode om het voorgedefinieerde invoegpunt te gebruiken.

Actieve symbool

Klik in dit veld om de Hulpbronnenkiezer te openen. Dubbelklik op een hulpbron om deze te gebruiken.

Zodra een symbool is ingevoegd, kan je het selecteren om de eigenschappen te bekijken op het Infopalet. Afhankelijk van het type symbool kan je slechts bepaalde parameters bewerken; zie Concept: Vectorworks symbolen. De locatie, laag en klasse van een symbool zijn altijd bewerkbaar op het Infopalet.

Methode Plaats symbool

Methode Invoegen op afstand

Methode Symbool opnemen

Symbolen invoegen

Symbooldefinities creëren

Symbooldefinities bewerken

 

Heb je niet gevonden wat je zocht? Stel je vraag aan Dex, onze virtuele assistent.